3 Haziran 2014 Salı

kırmızı reishi mantarı gano excel Doktor görüşleri

ARAŞTIRMALAR VE DOKTOR GÖRÜŞLERİ


ARAŞTIRMALAR VE DOKTOR GÖRÜŞLERİ

Bilimsel araştırmalar, Kırmızı Reishi kullanımının:

- Günlük yaşamı sağlıklı sürdürmek,
- Vücudumuzun doğal savunma mekanizmasını güçlendirerek olumsuz etkilere karşı korumak,
- Yaşın ilerlemesi sonucu oluşan problemlerin önüne geçmek,
- Bağışıklık, sinir, dolaşım, solunum, boşaltım, kas ve kemik sistemlerini güçlendirmek,
- Yüksek tansiyon, kolesterol, diabet, bronşit, prostat gibi problemlerle baş etmek,
- Kanser, karaciğer bozuklukları, hepatit, HIV/AIDS gibi hastalıklardan korunmak ve bu hastalıklarla savaşmak,

konularındaki faydalarını kanıtlıyor.





Prof. Dr. Ahmet AYDIN

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

“Kanser tedavisinde en çok kullanılan mantar Kırmızı Reishi Mantarı’dır. Kırmızı Reishi Mantarı’nın kansere karşı etkisi kanser hücrelerine karşı toksik olmasına, iltihap azaltıcı etkisine ve immün modülatör etkisine bağlanmaktadır. En çok etkili olduğu kanserlerin başında meme, prostat ve akciğer kanserleri gelmektedir.”

Son yıllarda birçok hastalığın destek tedavisinde kullanılan kırmızı reishi mantarının kanserdeki tedavi edici ve koruyucu özellikleri nelerdir ?

Kırmızı Reishi Mantarı (G. Lucidum) çeşitli hastalıkların tedavisinde en çok kullanılan mantardır ve hastalıkların tedavisinde rol oyanayan birçok mekanizması vardır. Bu özellikleri büyük ölçüde polisakkaritlerden çok zengin olmasına bağlıdır. Mantarın yaklaşık %40’ı beta glukandır. Triterpenoidlerden de oldukça zengindir.Kırmızı Reishi Mantarı aşağıdaki özellikleri nedeni ile birçok hastalığın tedavisinde etkilidir.- Histamin salgısını azaltmak- Karaciğer koruyucusu- Tansiyonu düşürmek (ACE inhibisyonu)- Kolesterol sentezini azaltmak- İltihabı azaltmak- Apoptozu sağlamak- Antioksidan etki- Antimikrobik etki- Immün modülasyon- Sakinleştirici etki- Anti-kanser etki Bu hastalıkların başında alerji, karaciğer hastalıkları, hipertansiyon romatoid artit ve en önemlisi kanserler gelmektedir. Kırmızı Reishi Mantarı’na ‘Ölümsüzlük Mantarı’ diyenler de vardır.

Kanserin yaygınlaşması ile birlikte insanlar doğal destek tedavilere ve de kırızı reishi mantarı na yöneldi neden?

Kanser tedavisinde en çok kullanılan mantar Kırmızı Reishi Mantarı’dır. Kırmızı Reishi Mantarı’nın kansere karşı etkisi kanser hücrelerine karşı toksik olmasına, iltihap azaltıcı etkisine ve immün modülatör etkisine bağlanmaktadır. En çok etkili olduğu kanserlerin başında meme, prostat ve akciğer kanserleri gelmektedir.

Kemoterapi ve radyoterapi süresinde kırmızı reishi mantrı kullanılabilir mi?

Kırmızı Reishi Mantarı’nın kanser tedavisine destekleyici olduğu, kemoterapinin yan etkilerini azalttığı yönünde bilimsel araştırma sonuçları var. Ben de bu görüşü paylaşıyorum ve hastalarıma öneriyorum. 




Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez

Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez
Üroloji Uzmanı
Sağlık&Yaşam Dergisi

Reishi Mantarı ile Korunun

Kırmızı Reishi Mantarının prostat(BPH) ve prostat kanseri yönünden koruyucu ve tedaviyi destekleyici etkileri yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Prostat Specific Antigen (PSA) seviyesinde 1 aylık kullanım sonunda belirgin düşüşlere neden olur. Normal tedavilerde bu etki antibiyotikler ile sağlanmaktadır, ancak antibiyotiklerin yan etkilerine karşın Kırmızı Reishi Mantarıbu işlevi yan etkisi olmaksızın yerine getirebilmektedir.

Reishi Mantarı Prostat Riskini Azaltıyor

Özellikle ailesinde prostat kanseri bulunan erkeklerin, genç yaştan itibaren kırmızıReishi mantarını kullanmaları durumunda bu riske karşı koruma sağlar.

Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA

Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Yeditepe Üniversitesi

Kırmızı Reishi Mantarı Japonya’da önemli mantarlardan biridir ve polisakkarit içerikleri bakımından zengindir, dolayısıyla bağışıklık sistemini desteklemektedir. Bu nedenle insanın daha dinç, hastalıklara daha dirençli olmasını sağlar. Bu bakımdan insan ömrünü uzatıcı özellikleri bulunduğu kabul edilir.

Reishi Mantarı’nın Çin tıbbında yüzlerce yıllık geçmişi vardır. Son yıllarda gerek Avrupa ve gerekse Amerika’ da önemli bir yer kazanmıştır. Etkileri bilimsel olarak giderek artan bir şekilde ortaya konulmaktadır.

Hem bağışıklık sistemi üzerinde etkili olması hem de antikanser bileşenlerine sahip olması bir ilaç veya karışım için önemli bir avantajdır. Modern tıp uygulamalarında kemoterapi sırasında kontrollü bir şekilde bağışıklık sistemini destekleyici olarak başarı ile uygulandığı görülüyor.

Kırmızı Reishi Mantarı’ nın bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlığınızı korumaya yardımcı olduğu, içeriğindeki aktif maddelerle birçok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Farmakoloji ve fitoterapi, yani doğal kaynaklı ilaç ham maddeleri üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. Erdem Yeşilada Kırmızı Reishi Mantarı’nı anlattı.

Kırmızı Reishi Mantarı Nedir?


Bazı mantar türleri, özellikle Uzakdoğu’da son derece değerlidir. Gerek Çin ve gerekse Japon tedavi sistemlerinde Latince bilimsel adı Ganoderma Lucidum olan Reishi Mantarı bunlar arasında en çok dikkati çekenidir. Kırmızı Reishi Mantarı Japonya’da önemli mantarlardan biridir ve polisakkarit içerikleri bakımından zengindir, dolayısıyla bağışıklık sistemini desteklemektedir. Bu nedenle insanın daha dinç, hastalıklara daha dirençli olmasını sağlar. Bu bakımdan insan ömrünü uzatıcı özellikleri bulunduğu kabul edilir. Reishi Mantarı’nın Çin tıbbında yüzlerce yıllık geçmişi vardır.

Son yıllarda gerek Avrupa ve gerekse Amerika da önemli bir yer kazanmıştır.

Etkileri bilimsel olarak giderek artan bir şekilde ortaya konulmaktadır. Reishi Mantarı’nın bir diğer etkili bileşen grubu ise taşıdığı triterpen yapısında bileşenlerdir. Triterpen bileşenlerinin reishi’nin iltihap giderici, immün sistemi destekleyici, kalp ve damar sistemi ve tansiyon gibi birçok etki profili içerisinde önemli rolü bulunmaktadır. Polisakkaritler ve triterpenlerle birlikte bilhassa bağışıklık sistemi üzerinde daha yüksek aktivite gösterir.

Bağışıklık Sistemi ve Kronik Hastalıklar Üzerindeki Olumlu Etkileri

Mevcut kaynaklar (İngilizce yazılmış olan) kalp-damar, antioksidan ve immün sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunduğu deneysel olarak gösteriyor. Özellikle prostat ve göğüs kanseri üzerine yapılan sayılı klinik çalışmalarda tedavi edici özelliği saptanmıştır. Bu da önemli bir parametredir. Olması gereken, bu tip çalışmaların artırılmasıdır.

Bilimsel çalışma sonuçlarına bakıldığında Reishi nin avantajı hem antikanser özelliğine sahip olması hem de bağışıklık sistemini desteklemiş olasıdır.

Kanser bugünden yarına oluşabilen bir durum değil, uzun süreçte ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla, reishi’nin belirli bir program dâhilinde, sistematik olarak kullanılması sağlığın korunması bakımından önemli yararlar sağlayabilecektir.

Kanserli Hücreleri Geriletme ve Tümörleri Küçültme Yönündeki Özelliği


Hem bağışıklık sistemi üzerinde etkili olması hem de antikanser bileşenlerine sahip olması bir ilaç veya karışım için önemli bir avantajdır. Kemoterapi uygulamalarında tümör hücrelerin öldürülmesi amacıyla sadece ilaç verilmektedir. Ancak Çin’de modern tıp uygulamalarında kemoterapi sırasında kontrollü bir şekilde bağışıklık sistemini destekleyici doğal ürünlerin başarı ile uygulandığı görülüyor. Ancak kemoterapiyle birlikte bağışıklık sistemi ilacının gelişigüzel şekilde kullanılması önemli riskleri taşır. Çünkü bağışıklık sistemi ilacı, özellikle iltihabı artıran bazı maddeler taşıyorsa, ciddi advers etkiler ortaya çıkabilir.

Bağışıklık sistemi üzerinde Reishi Mantarı’nın tedavisi etkili olabilir. Olabilir diyoruz, çünkü bunlar sadece belirli popülâsyonlarla yapılan çalışmaların sonucudur. Daha geniş kapsamlı uygulamalar yapılmalıdır. İlaçlar üzerinde yapılan çalışmalar çok uzun sürer. Bir sentetik ilacın piyasaya çıkması için genellikle verilen zaman 10 yıllık bir süreçtir. Bitkisel ilaçlarda ise durum daha komplikedir, çünkü daha çok bileşen vardır. Bu bileşenlerin her birisinin etkisini gösterebilmek uzun bir süreci gerektirebilir. Diğer taraftan bunlar, yüzlerce yıldır halk arasında gerçekleşen tedavide kullanıldığı için bunların etki profilinin bu özel bileşenlerine inmeden belirlenmeye çalışılması bu konuda önemli bir avantaj sağlayabilecektir. Çünkü neticede bunlar mantardır. Yapılan çalışmalar açık bir şekilde gösteriyor ki uzun süreçte kullanıldığında hiçbir belirgin yan tesiri yoktur ve bu önemli bir avantajdır. Yan tesirsiz hiçbir şey yoktur. Suyun bile yan tesiri vardır. Önemli olan bunun yeterli miktarını ayarlayabilmektir.

Kullaım Şekli ve Yaş Sınırı

Yan etki bakımından güvenilir olduğu mevcut çalışmalar ortaya koymaktadır. Herhangi bir yaş sınırı söz konusu değildir. Kanserin genç kimselerde olma olasılığı düşüktür. Bu bakımdan beş-altı yaşından itibaren kullanılması uygun olabilir. Ben her zaman bir maddenin uzun süreli alınmasına pek sıcak bakmamışımdır. Çünkü her madde vücutta belirli bir metabolizma sürecinden geçiyor ve vücuda belli bir yük getirebiliyor. Bu yüzden yediklerimiz ve içtiklerimiz de son derece önemlidir. Belirli periyotlarda bağışıklık sistemi ilaçlarının bir hafta-on gün gibi süreçlerle etki etmesi söz konusu değildir. Asgari olarak etki süresi üç haftadır. Üçer aylık dönemlerle, mesela mevsim geçişlerinde yapılabilecek, arada duruma göre 1 aylık bir ara verilecek bir programın uygulanması yararlı olabilir. Bağışıklık sisteminden bahsederken, alınacak ilaçlar da bağışıklık sisteminin geç oluşmasına sebep olabilir. Örneğin, bir enfeksiyonlu hastalık geçirirseniz bağışıklık sisteminin yeterli seviyeye ulaşması mümkün olmayabilir.



Dr. Soner DİLEKLEN

Dr. Soner DİLEKLEN
İç Hastalıkları Uzmanı
Acıbadem Hastanesi

“Kırmızı Reishi Mantarının en büyük özelliği Bağışıklık Sistemi üzerinde ciddi katkılar yapması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi.” “Kanserden tutun, gribal hastalıklar, karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı gibi birçok hastalığın temelinde bağışıklık sistemindeki bozuklukluklar yatıyor. Bilimin ileride amacı da bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklarla mücadele etmektir.”“Kırmızı Reishi Mantarı İnsulin duyarlılığını artırıyor ve kullanılan İnsulin miktarını azaltmada etkili oluyor.”

“Uzakdoğu’nun yanısıra artık Avrupa ve Amerika’nın önemli üniversitelerinde yapılan araştırmalarda çok olumlu sonuçlar alındı. Reishi mantarı birçok kanser tedavilerinde kullanılmaya başlanmış.”

Bağışıklık Sistemi

Kırmızı reishi manarının en büyük özelliği bağışıklık sistemi üzerinde ciddi katkılar yapması, bağışıklık sistemini güçlendirmesidir

Etkileri Ne Kadr Sürede Görülüyor ?

“Kırmızı Reishi mantarıyla ilgili biz de araştırmalara başladık, hastalarımızda da denedik. 15 gün içinde etkileri görülüyor ve 2 ay içinde de kişiler kendileri çok daha olumlu ve iyi hissettiklerini bize belirtiyorlar.” “Normal bir tedavi gören bir kişi Reishi mantarını içip de ilaçlarını bırakacak diye birşey yok, bu tedaviler destek tedavileridir ve normal tedavileriyle birlikte kullanılır.” “Yapılan araştırmaları incelediğimizde;

Kemoterapi tedavisi gören hastaları çok sıkıntıya sokan yan etkilerinde %40-50 gibi çok ciddi oranlarda azaldığını gördük.
Şeker hastalarında şeker oranlarının tedavileriyle beraber %30-40 azaldığını görüyoruz.
Karaciğer yetmezliği ve karaciğer hastalarında karaciğer enzimlerinin düştüğünü görüyoruz.

Kan sulandırıcı etkisi kalp hastalarında çok önemli etkiler gösteriyor.”
Diabet Hastalığında Reishi nin Etkileri

Kırmızı reishi mantar nsülin duyarlılığını arttırıyor ve kullanılan insülin miktarını azaltmada etkili oluyor.

Diyabet ve KırmızıReishi mantarı ile ilgili yaptığı çalışmalarla tanınan Acıbadem Sağlık Grubu’ndan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Soner Dileklen Kırmızı Reishi mantarının diyabet tedavisinde kullanılışını anlattı: Diyabet tedavisinde ilaçların yanı sıra hastalarına bitkisel tedaviler de önerdiklerini söyleyen Dr.Soner Dileklen, kendi yaptıkları, Mayıs 2009′da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre Kırmızı Reishi Mantarı’nın kan şekerini düşürücü etkisi olduğunun saptandığını ifade etti. Dr. Dileklen, Kırmızı Reishi mantarının Tip 2 diyabette glikoz seviyelerini, herhangi bir yan etki göstermeden, düzenlemeye yardımcı olduğunu belirterek, “Kırmızı Reishi Mantarı, insülin duyarlılığını ayarlar, Kandaki şeker seviyesini ve diyabet hastaları için gerekli olan insulin miktarını azaltmada etkilidir.” dedi.

Yapılan bilimsel çalışmalarda Kırmızı Reishi mantarının hipoglisemik (kan şekerini düşürücü) etkisi olduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Tip 2 diyabetin tedavisinde etkin rol oynayabilir.

Kırmızı Reishi Mantarı ve diyabete etkileri üzerine bir araştırma yapan Uz.Dr.Soner Dileklen, çalışmasının sonuçlarını dergimize anlattı: Bilimsel çalışmalarda Reishi Mantarının kan şekerini düşürücü etkisi olduğu saptanmıştır. Tip 2 diyabette glikoz seviyelerini, herhangi bir yan etki göstermeden, düzenlemeye yardımcı olduğu ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Mayıs 2009’da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre Tip 2 diyabetin tedavisinde etkin rol oynayabilir.

İnsülin Duyarlılığını Ayarlar

Kırmızı Reishi Mantarı, insülin duyarlılığını ayarlar. Kandaki şeker seviyesini ve diyabet hastaları için gerekli olan insülin miktarını azaltmada etkilidir. Bu etkinin derecesi, kişinin diyabet hastası olduğu süreye bağlıdır; diyabet hastası olarak geçen süre uzadıkça etki azalmaktadır. Özellikle hastalığın yeni olduğu dönemlerde ve 2 yıla kadar olan sürede daha etkili olabilir. İnsülin kullanmayan hastalarda daha çabuk ve daha olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Buradan Tip 2 diyabet hastalarında etkinliği daha fazla göreceğimiz anlamı çıkarılabilir.

Kırmızı Reishi Mantarı Kullanımı ile Diabete Bağlı Yan Etkilerin Yaşanmadığı Gözlenmiştir.

Kandaki şeker seviyesinin düşürülmesindeki etkiyi, Kırmızı Reishi mantarındaki polisakkaritler ve Ganoderan B, C ve D maddeleri sağlar. Bu maddelerin etkisinin, kan şekerlerini vücudun kendi dokuları tarafından daha iyi kullanılır hale getirilmesinden kaynaklandığı belirlenmiştir. Bu etki sayesinde kan şekeri organsal ve hücresel kullanımı artarak düşmeye başlamaktadır. Japonya Kinki Üniversitesi Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü’nde yapılan çalışmada Reishi mantarının insülin direncini azaltıcı etkilerinin yanı sıra, pankreasın yeniden yapılandırmaya başlamasında da etkili olabildiği ve Reishi kullanımı ile diyabete bağlı yan etkilerin yaşanmadığı gözlenmiştir.

Tip2 Diabet Hastalarımızda Bir Çalışma Yaptık

Reishi mantarı kullanan grupta HbA1c%1, açlık kan şekeri %12, tokluk kan şekeri %15 azalma HDL oranında %33 artma saptandı.

Bu çalışmalar ışığında kendi Tip 2 diyabet hastalarımızda Reishi mantarı etkileri görmek amaçlı bir çalışma planladık. Bu çalışmada Tip 2 diyabetli genelde şeker regülasyonları düzenli giden 42 vaka alındı. 20 vaka da ilaç verilmeden kontrol grubuna alındı. Bu çalışmada 6. Hafta sonunda şeker kolestrol HbA1c oranları incelendi. 6 hafta sonunda Reishi Mantarı kullanan grupta HbA1c %1, açlık kan şekeri %12, tokluk kan şekeri %15 azalma saptadık. Bunun dışında en enteresan sonuç HDL oranında %33 artma saptandı. Bu çalışma küçük ölçekli ancak ileriye ışık tutabilecek bir çaılşmadır. Bu ürün ile çalışmaların daha fazla hasta ile daha farklı paramatrelerle incelenmesi sonuçlarının daha güvenilir olması açısından önemlidir.


Prof. Dr. Bülent BERKARDA

Prof. Dr. Bülent BERKARDA
Onkoloji Uzanı Kemoterapi Derneği Başkanı

“Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren maddeler vardır. Beta glukan, C Vitaminleri gibi. Japonya’daReishi Mantarları gıda ve ilaç olarak kullanılıyor. Yapılan araştırmalarda bu mantarlardaki etkili maddelerden birinin beta glukanlar olduğunu gösteriyor. Bu konuyla alakalı yapılmış birçok deney var. Dolayısıyla beslenmemize ya da tedavimize bunların eklenmesi muhakkak faydalıdır.”

Kansr Bağışıklık Sistemiyle Bağlantılı mıdır?

Kanser de enfeksiyonlar gibi vücuda giren bir düşmandır. Vücudun buna karşı bağışıklık sistemi vardır. Bağışıklık sisteminin de askerleri vardır. Bunlar lökosit-akyuvarlardır. Akyuvarların çeşitleri: lenfosit, makrofaj, diğer parçalı lökositler. Bunlar, kana giren yabancı bakteri, mikrop, kanser hücresini yakalayıp yok eder. Yani bağışıklık elemanları, güvenlik kuvvetleridir. Ama eğer güvenlik sisteminiz zayıfsa, kanser hücresi doğar, büyür. Güvenlik güçleri onu yakalayıp, tutup yok edemez. Böylece kanser hücreleri çoğalmaya başlar.Demek ki bağışıklıkla çok yakından ilişkilidir. Bağışıklık güçlüyse, kanser olma riski azdır.

Bağışılık Sistemini Nasıl Kuvvetlendirebiliriz?

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için lökositlerin, akyuvarların sağlıklı olması lazım.Bunun için de doğru beslenmek en önemli şey. Gıdalar bizim bütün kan proteinlerimizi ve lökositlerimizi beslerler, büyütürler. Bu yüzden en başta iyi beslenme gelir. Daha sonra ise bağışıklık sistemini yormamak gerekir ki bu virüslere karşı kendimizi korumamız anlamına gelir. Çünkü vücuda enfeksiyon girdiğinde güvenlik kuvvetlerini harcar. Lökositler kendilerini feda ederler. Bakterilerle birlikte, lökositler de ölür. Dolayısıyla her enfeksiyon lökositleri azaltır. Onun için enfeksiyonlardan uzak durmalı, sağlıklı yaşamalıyız.

Bağışılık Sistemini Kuvvetlendirmek İçin Doğal Bitkiler Etkili midir?

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren maddeler vardır. Beta glukan, C Vitaminleri gibi. Bu arada Japonya’daki Reishi Mantarları. Bu mantarlar Japonya’da gıda ve ilaç olarak kullanılıyor. Yapılan araştırmalarda bu mantarlardaki etkili maddelerden birinin beta glukanlar olduğunu gösteriyor. Bu konuyla alakalı yapılmış birçok deney var. Dolayısıyla beslenmemize ya da tedavimize bunların eklenmesi muhakkak faydalıdır.



Dr. Altay MARTI

Dr. Altay MARTI
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı
Kartal Eğtim Araştırma Hastanesi

“Yeni yapılan bilimsel çalışmalar Kırmızı Reishi mantarının tümörü önlemede, ve de teşhisi konmuş kanserli hastalarda uygulanan kemoterapinin yan etkilerini gidermede ya da uygulanan radyoterapinin yan etkilerini gidermede etkinliğini göstermektedir.”

Kırmızı Reishi Mantarının geleneksel Çin tıbbında neredeyse 4 asırdır kullanılan bir bitki olduğunun farkına vardım. Önceleri yangi giderici, anti diabetik etkileri sebebiyle diabet hastalarında, karaciğer hastalarında kullanılan reishi mantarının yüzyıllardır süregelen bir etkinliği vardır.

Kemoterapi ve Radyoterapi Sırasında Kırmızı Reishi Mantarı


Yeni yapılan bilimsel çalışmalar da bu mantarın tümörü önlemede, ve de teşhisi konmuş kanserli hastalarda uygulanan kemoterapinin yan etkilerini gidermede ya da uygulanan radyoterapinin yan etkilerini gidermede etkinliğini göstermektedir.

Bunların yanısıra asıl temel etkisi ise bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Dışardan gelen mikropla veya tümöral bir oluşumla, bize yabancı, vücudumuza yabancı birşeyle karşılaştığımız zaman vücudun bunlarla mücadele edebilmesi için bağışıklık sistemimizi harekete geçiren bir takım maddelerin salgılanması gerekiyor.

Kırmızı Reishi Mantarı Vücutta dışardan gelen yabancı ajanlara karşı, ki tümör de yabancı bir ajandır, bağışıklık sistemini güçlendirici maddelerin harekete geçmesini sağlıyor, bu anlamda da katkısı var.


Reishi mantarının değişik çeşitleri bulunmakla birlikte araştırmalarda etkinliği sebebiyle özellikle Kırmızı Reishi Mantarı tercih edilmiştir.

C vitaminiyle birlikte kullanılması etkinliğini daha da arttırmaktadır.

Hiç yorum yok: