16 Mayıs 2014 Cuma

ClearType nedir?


ClearType, bilgisayar yazı tiplerinin net ve pürüzsüz görünmesini sağlayan bir teknolojidir. ClearType, ekrandaki metnin daha ayrıntılı olmasını ve dolayısıyla göz yorgunluğu ve zihinsel yorgunluğa yol açmadan uzun bir süre daha kolay okunmasını sağlar. Özellikle, düz panel monitörler, mobil bilgisayarlar ve daha küçük el aygıtları gibi LCD aygıtlar kullanıyorsanız oldukça yararlı olur.

ClearType'ı nasıl edinebilirim?

ClearType, Windows'ta varsayılan olarak açık durumdadır. Ancak, herhangi bir nedenden dolayı kapatılmışsa yeniden açabilirsiniz.

ClearType'ı açmak için:

  1. Başlat düğmesi Başlat düğmesinin resmiDenetim MasasıGörünüm ve KişiselleştirmeKişiselleştirme ve ardından Renk Düzeni'ni tıklatarak Görünüm Ayarları'nı açın. Sayfanın altında Görünüm Ayarları iletişim kutusu gösterilmezse, Klasik görünüm özelliklerini aç'ı tıklatın.
  2. Efektler'i tıklatın.
  3. Efektler iletişim kutusunda, Ekran yazı tipi kenarlarını düzeltmek için aşağıdaki yöntemi kullan'ı seçin.
  4. Listeden ClearType'ı tıklatın ve ardından Tamam'ı tıklatın.

Not

  • Listede Standart veya ClearType seçeneğini belirleseniz de, en az 256 rengi destekleyen bir video kartınız ve monitörünüz olmalıdır. En iyi sonuçları Yüksek renk (24 bit) veya En yüksek renk (32 bit) desteğiyle elde edersiniz. Renk kalitesini, Denetim Masası'ndaki Görüntü Ayarları'ndan değiştirebilirsiniz.
    Başlat düğmesi Başlat düğmesinin resmiDenetim MasasıGörünüm ve KişiselleştirmeKişiselleştirme ve ardından Görüntü Ayarları'nı tıklatarak Görüntü Ayarları'nı açın.

ClearType neden geliştirildi?

ClearType, ekrandaki metni daha uzun bir süre boyunca okunabilir kılmak için geliştirildi. Yazdırılmış birçok sayfayı okuma ve aynı miktarda metni bir bilgisayar ekranından okuma arasında büyük bir fark vardır ve araştırmacılar da bu farkın nedenini belirlemek istedi. Bu nedenle, hangi tipografik özelliklerin, insan gözünün ve zihninin harfleri tanımasını ve bu harfleri sözcüklere, cümlelere ve en sonunda anlama dönüştürmesini sağladığını incelediler.
Okumanın sürdürülebilir olması için büyük ölçüde farkında olunmadan gerçekleştirilen bir etkinlik olması gerektiğini keşfettiler. Harfler çok bozuksa ve birlikte kolaylıkla tanımlanabilen kalıplar oluşturmuyorsa, okuyucu birbirinden ayrı karakterlere daha çok odaklanır ve metnin genel anlamını kavrayamaz. İşte bu nedenle ekrandan okuma yorucu olabilir. ClearType, okuyucuların ekrandan çok metinde geçen fikirlere odaklanabilmesi için harflerin görünümünü düzeltir.