13 Nisan 2014 Pazar

Fransa, yerin 10 metre altına inşa ettiği sistemle, telefonları SMS'leri, e-postaları ve interneti daha hızlıtakip edebilecek.

Fransa, her şeyi yerin altından takip edecek!

Fransa kendisine yerin 10 metre altında dev bir "Big Brother" sistemi inşa etti. Sistemin nisan ayında hizmete girmesi planlanıyor. Sistemletelefon görüşmeleri, SMS, faks, elektronik postalar, internette ziyaret edilen siteler ve seyredilen videolar bugüne oranla çok daha hızlı biçimde adli takibe alınabilecek. Deutsche Welle Türkçe Servisi'ninhaberine göre sistem; başkent Paris yakınlarındaki Elancourt'ta bulunan Thales şirketine ait tesislerde 5 yıllık bir çalışma sonunda 42 milyon euro harcanarak kuruldu.

"Big Brother mı?"
Sistemin yapabilecekleri İngiliz yazar George Orwell'in 1948 yılında yazdığı "1984" adlı romanını anımsatıyor. Sistem, yerin 10 metre altındaki "bunker" tipi zırhlı salonlarda kurulu dev sunucular sayesinde işleyecek. Yapı yerin altında olsa da olası su baskınlarına karşı Sen Nehri düzeyinin 130 metre üstünde inşa edilmiş. Olağanüstü gizli şartlarda çalışacak sistemle resmi olarak adli dinleme ve takip yapılacak. Sistem sayesinde Fransa'da adli  ve talebinde bulunma yetkisine sahip 60 bin adli polis ve 2 bin yargı üyesi, elektronik imza taşıyan bir formül sayesinde 12 saniyede iletişim takibine başlayabilecek. Dahası, simültane biçimde değişik telekom operatörlerinden dinleme ve takip talebinde bulunabilecekler. Bir telefon numarası "sayesinde" kullanıcının adı, banka numarası, adresi, faks numarası, telefon ve SMS iletişimitelefonla görüştüğü kişilerin listesicoğrafi konumu, internet seyri veya FTP adreslerine erişilebilecek. Bu işlemler şu anda legal olarak ortalama 15 günlük bir bekleme süresi gerektiriyor.FransaSkype ve WhatsApp ile "şifre anahtarları ve verilere erişim" konusunda müzakereler yürütüyor.

Kaynak: Sabah

Hiç yorum yok: